Usluge

Proizvodnja i prodaja sadnog materijala

Proizvodnja se obavlja iz reznica sa matičnih stabala u plasteniku pod specifičnim uslovima. Ožiljeni biljni material sadi se u saksijama u kojima ostaje 2 godine, a zatim se presađuje u rastilo ili veće kontejnere.

Uređenje i održavanje

Zelenilo u gradskim uslovima nije u stanju da se „samo o sebi brine“, kao što je to u prirodi. Zbog toga, negovanje biljaka i njihovo održavanje u dobrom zdravstvenom i dekorativnom stanju, je od izuzetnog značaja.

Uređujemo i održavamo sve vrste zelenih površina: žardinjere, bašte, vrtove, okućnice, vikendice, industrijske parkove, stambene komplekse i dr.
Održavanje u zavisnosti od vrste i potrebe biljke navešćemo samo neke od niza usluga:

  • Košenje travnjaka, iznošenje pokošene trave, orezivanje (šišanje) živih ograda svih vrsta, orezivanje i oblikovanje četinara, lišćara, šiblja (žbunja), ruža, vinove loze, voća
  • Malčiranje tamo gde za to ima potrebe korom drveta od raznih vrsta(četinara ili lišćara), u raznim bojama, oblicima i granulacijama.
  • Đubrenje i prihranjivanje svim vrstama mineralnih i organskih đubriva
  • Zaštita bilja tokom cele godine od bolesti i štetočina.
  • U zimskom periodu vršimo vezivanje četinara.
  • Kod nas možete dobiti i sve vrste saveta vezane za vaše zelene površine.

Projektovanje i kompletno izvođenje radova

– Projektovanje

Ljudi su oduvek uživali u lepoti zelenila i trudili se da u svom životnom ambijentu stvore „prirodu u malom“. Ipak, ovaj naizgled jednostavan posao ima svoju težinu i zahteva stručnost, ako želimo zaista lep vrt. Priroda ima svoje zakonitosti koje se moraju poštovati. Potrebno je poznavati biologiju i uslove uspevanja biljnih vrsta, tehniku sadnje i razmnožavanja, mere nege, zatim tehniku planiranja i projektovanja

– Sadnja biljaka

Sadnja biljaka je finalni deo naše proizvodnje, to je momenat kada biljke iz našeg rasadnika dobijaju svoje trajno stanište. U slučaju da mi realizujemo projekat, rizik od neuspeha presađivanja će se svesti na minimum. Sadnja biljaka može da se izvodi u fazi mirovanja (biljke u busenu) ili u toku čitave godine (biljke u kontejnerima).

Biljke u busenovima se mogu saditi rano u proleće ili u jesen: kada se pokazu povoljni uslovi temperature i vlaznosti zemljista. U jesen početak sadnje nastupa kada biljke udju u fazu mirovanja. A za četinare je bolja prolećna sadnja, naročito u predelima gde vladaju jaki vetrovi zimi i u rano proleće,ili rana jesenja sadnja jer su, prilikom relativnog mirovanja, biljke, odnosno četine izložene većem gubitku vlage.

Biljke u kontejnerima (plastičnim kesama) mogu se presađivati preko cele godine. Po završenom raspoređivanju biljaka pristupa se kopanju jama čija veličina treba da bude duplo veca od zapremine kontejnera u kome je biljka bila u rasadniku. Pre postavljanja sadnice u jamu potrebno je, ostećene žile obavezno skratiti. Sadnice treba postaviti u centar jame na sloj rastresite zemlje koja je izmešana sa NPK đubrivom i stavljati ga oko i iza korenovog sistema,pri tom vodeci racuna da ne dodje u kontakt sa korenom sadnice.Takodje treba voditi računa da sadnica dođe na približno istu dubinu na kojoj je bila u rasadniku ili za 2-3cm dublje. Po jednoj jami za različite kategorije zelenila potrebne su različite kolicine NPK đubriva, za visoke četinare i lišćare 100g po jami, za srednje i niske lisćare 80g NPK đubriva.

Zasnivanje travnjaka

– Zasnivanje sejanih travnjaka

Da bi tokom cele godine uživali u predivnom izgledu Vašeg vrta, posebnu pažnju treba posvetiti planiranju, uzgoju i održavanju travnjaka. Zajedno možemo pronaći najoptimalniju travnu smešu za različite namene i terene: za parkovske travnjake, za suvlje i vlažne uslove, za jače gaženje, za sunčane, polusenovite i senovite terene.

Podrazumevani radovi u zasnivanju sejanih travnjaka su: Ukoliko je potrebno uništavanje prethodne vegetacije, semena ili rizoma. Obrada zemljišta, ravnanje i detaljno čišćenje, fino planiranje uz nivelaciju, setva travne smeše uz dodatak mineralnih đubriva, zagrabuljavanje (zatrpavanje)semena, valjanje i zalivanje.

– Postavljanje tepih travnjaka

Prednost ovakvog travnjaka je u brzini njegove postavke tj. formiranja čitavog travnjaka u jednom danu.